Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseerde op 14 juni jl. een editathon over vooroorlogse Nederlandse muziek.
Een edit-a-thon is een schrijfbijeenkomst of bewerkingscursus voor artikels op Wikipedia. (Je mag volgens ArchiefWiki ook inklopdag zeggen.) Beeld en Geluid deed dit in samenwerking met Wikipedia Nederland.
Een groep van 25 mensen meldde zich aan om gezamenlijk Wikipedia-artikels te schrijven over artiesten, platenlabels, dirigenten, orkesten en muziekgroepen uit de periode 1900-1940. Welke artikels geschreven moesten worden was vooraf vastgelegd in lijsten die samengesteld zijn op basis van een grote collectie 78-toerenplaten die recent bij Beeld en Geluid werden gedigitaliseerd. Die 78-toerenplatencollectie wordt momenteel gedigitaliseerd. De collectie bevat meer dan 10.000 nummers van vooral vooroorlogse muziek in Nederland voor de periode 1900-1940: revue muziek, fanfare, voordrachten, foxtrot … Aangezien Beeld en Geluid ook de Nederlandse Muziekencyclopedie beheert (overgenomen van het Muziek Centrum Nederland), heeft men reeds een platform waarop kennis over de muziekcollectie zelf te vinden is. Over die vooroorlogse muziek is er nog maar weinig informatie online te vinden. Die circuleert vooral in netwerken van verzamelaars, kenners en muziekwetenschappers.
Met de editathon probeerde Beeld en Geluid deze doelgroepen ook te bereiken. De aangemelde vrijwilligers kregen een korte introductiecursus over het schrijven en publiceren van artikels op Wikipedia. Hierin werden ze begeleid door de vrijwilligers van Wikimedia Nederland. De bibliotheek van Beeld en Geluid bood het nodige bronnenmateriaal ter verificatie van de gegevens. De invoerders zelf kregen een rondleiding in het objectendepot van de instelling en konden ook de tentoonstelling over muziekspelers en platenhoezen bezoeken. Het resultaat van de volledige inklopdag zijn 20 volledig afgewerkte en gepubliceerde artikels. 15 van de 25 deelnemers hebben voor het eerst een artikel gepubliceerd. Het is de bedoeling dat Beeld en Geluid in de toekomst nog verder aandacht zal besteden aan de 78-toerenplatencollectie en beschouwt deze editathondag als een eerste succesvolle stap die bijdraagt tot de ontsluiting ervan.
Het cursusmateriaal is online ter beschikking gesteld: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/Nederlandse_Muziek_1900-1940.