Het oudste en beroemdste gedrukte boek met wereldlijke liederen uit onze literatuur kreeg een fraaie uitgave.
Het Antwerps Liedboek rolde in 1544 van de pers bij de Antwerpse drukker Jan Roulans. De 221 liederen geven een veelzijdig beeld van de rijke liedcultuur van het 16de-eeuwse Antwerpen. Het boek bevat enkele van de beroemdste middeleeuwse liederen zoals Het daghet inden oosten en Het viel eens hemels douwe, maar is vooral opvallend door de brede waaier van liedsoorten: liefdesklachten, dageraads-, spot-, historie- en rederijkersliederen.
Het liedboek bevatte oorspronkelijk alleen teksten en geen muziekfragmenten, hetgeen er op kan wijzen dat de melodieën voor iedereen bekend genoeg waren. Dankzij nieuw onderzoek kon van ongeveer tweederde van de teksten ook de melodie achterhaald worden, zodat de editie interessant is voor zowel muziek- als literatuurliefhebbers.
Het eerste deel van de publicatie bevat naast een uitgave van alle teksten tevens bijgevoegde cd's met een selectie van een 40-tal liederen die nooit eerder werden opgenomen. Ze worden vertolkt door 10 zangers in samenwerking met de Camerata Trajectina, o.l.v. Louis Grijp.
In het tweede deel wordt elk lied uit het Antwerps Liedboek apart toegelicht. In het nawoord wordt het liedboek tegen de 16de-eeuwse achtergrond van de liedcultuur geplaatst met informatie over de zangers en dichters, de drukker Jan Roulans, de lotgevallen van het liedboek en de (latere) populariteit van de liederen.
Verschillende registers maken deze omvangrijke editie gemakkelijk toegankelijk.
Een schoon liedekens. Boeck inden welcken ghy in vinden sult. Veelderhande liedekens... (Ian Roulans, Antwerpen, 1544), Lannoo, 2004, 1084 p. ISBN 90 209 5523 3.