Drie amateurmuzikanten uit Leefdaal (Marc Justaert, Frakke Arn en Johan Morris) willen de markt- en straatzanger in ere herstellen.
Ze doen dit onder de naam Wreed en Plezant, wat al een inhoudelijke duiding geeft van het liederengenre dat de marktzanger eertijds te berde bracht. Omdat ze zelf ook wat IT-behendig blijken te zijn, bieden ze via hun website www.wreed-en-plezant.be op een laagdrempelige manier heel wat materiaal aan. Dat maakt hen uniek en tegelijk helpen ze een muzikale traditie mee bewaren en documenteren.
De heren geven zelf duiding over der herkomst van hun repertoire. Ze maken daarvoor niet alleen gebruik van bladmuziek die ze vinden, maar beschrijven ook de context waar ze dat ‘lieddocument’ vinden en verwijzen naar diverse documentaire bronnen die de inhoud van de liederen soms kunnen staven. De historische context krijg je mee, maar evenzeer de context van de overdracht van dit genre van liederen. Naast de eigenlijke bladmuziek kan je ook de melodie in een midi-file beluisteren.
Het grootste deel van de liederen dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw, maar met eigen creaties zoals het E-gouvernement of Integratie nemen ze ook de rol van marktzanger op die zijn kritische blik op de gang van zaken werpt. Het volledige repertoire wordt via de website ter beschikking gesteld. Je kan zoeken op volledige alfabetisch lijst of via de thema’s die ze aanreiken. Naargelang het thema krijg je met de liederen ook heel wat immaterieel erfgoed mee.
Met het herdenkingsjaar van Wereldoorlog I is er ook een themapagina aangemaakt over oorlogsliederen. Die wordt opgedeeld per oorlog en bevat ook een rubriek over soldaten en hun legerdienst. Ook hier blijkt dat het speurwerk toch nog wat ouder materiaal kan opleveren en dat je zo ook weer terecht komt bij vergeten niet-tastbare geschiedenis. En soms is die wreed.