Vorige maand werd Europeana Music Channel gelanceerd.
Het is meteen het grootste project tot nog toe van het Europeana Sounds-project. Via het Europeana Music Channel wordt muzikaal erfgoed uit heel Europa op een gebruiksvriendelijke manier ontsloten.
Europeana Sounds, dat nog tot januari 2017 loopt, wil de lacune opvullen die Europeana vertoonde op het gebied van audiovisueel materiaal. Europeana Sounds richt zich niet alleen op muziek, maar op alle soorten geluidsopnames én op alle andere documenten die met de technologie, de iconografie en de geluidsregistratie te maken kunnen hebben (foto’s, iconografie van geluidsdragers en afspeelapparatuur, bladmuziek, ...).
Het Europeana Music Channel richt zich specifiek op het ontsluiten van het muzikaal erfgoed dat met Europeana Sounds wordt geaggregeerd: muziekopnames, bladmuziek en andere muzikaal erfgoed uit de Europese archieven, bibliotheken en musea. Met momenteel al meer dan 80.000 opnames, ruim 60.000 beelden, bijna 40.000 teksten en bijna 1000 filmpjes is het aanbod al overweldigend.
Daarom worden er ook wat algemene en specifiekere zoekingangen aangeboden (respectievelijk: ‘opera’, ‘volksmuziek’, ‘muziekinstrumenten’ en ‘Bizet’s Carmen’, ‘de luit’, ‘het klavecimbel’). Enkele online tentoonstellingen bieden dan weer een gebruiksvriendelijke rondleiding doorheen de collectie: ‘de wereld van de muziekinstrumenten’, ‘huwelijken in Oost-Europa’, ‘opnametoestellen en afspeelapparatuur’. Een soundcloud-kanaal met een aantal playlists biedt een bijkomende toegang tot de gedigitaliseerde opnames.