Muziekweb stelt zijn gedigitaliseerde collectie wasrollen open en VIAA ontwikkelde een praktische gids voor geluidsdragers.
Beluister meer dan 500 wasrollen
Muziekweb, de Nederlandse muziekbibliotheek, heeft onlangs een bijzondere en omvangrijke collectie aan haar digitaal archief toegevoegd. Het gaat om meer dan 500 wasrollen, voornamelijk instrumentale licht klassieke en populaire muziek uit de periode 1902-1925. De cilinders zijn van zowel Nederlandse als internationale afkomst en werden geschonken door diverse particuliere verzamelaars. Op de website van Muziekweb kan je de cilinders integraal beluisteren.
Het grootste deel van de digitale opnames van de wasrollen heeft Muziekweb overgenomen van het UCSB Cylinder Audio Archive, een onderdeel van de bibliotheek van de University of California, Santa Barbara. Naast deze collectie werden nog 94 cilinders gedigitaliseerd door geluidsrestaurateur Tim de Wolf van Bureau voor Audio Archeologie te Soest. Bij de digitalisering werden er telkens twee versies gemaakt: een opname in hoge archiefkwaliteit en een opname die bewerkt is om beter beluisterbaar te zijn. Samen met de digitale collectie kan je op de website van Muziekweb uitgebreid informatie vinden over de geschiedenis en de evolutie van de wasrollen en de fonograaf en uitleg over het digitalisatieproces van de cilinders. De opnames zijn onderverdeeld in de categorieën ‘klassiek’ en ‘populair’.
Op 18 november werd deze gedigitaliseerde wasrollencollectie van Muziekweb op feestelijke wijze voorgesteld aan het publiek in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam. Dit gebeurde onder meer met presentaties door Tim de Wolf en Maarten Eilander.
Wegwijs in geluidsdragers
Mocht je zelf wasrollen, vinylplaten, cassettes of andere oude mediadragers op zolder hebben liggen en hierover meer informatie willen, dan kan je een kijkje nemen op https://www.kenjedrager.be. Op deze website verzamelde VIAA (het Vlaams Instituut voor Archivering) alle praktijkkennis uit de verschillende digitaliseringsprojecten van de laatste jaren en identificeer je aan de hand van vragen snel en eenvoudig het type audiovisuele drager. Ook krijg je er tips om het materiaal beter te bewaren en te laten digitaliseren, en hoe je het kan beluisteren. Deze tool werd door VIAA samen met PACKED vzw ontwikkeld.