Marijke Eichelsheim heeft met haar scriptie Het is de toon die de muziek maakt de Pieter Jan Abraham van Menschprijs 2013 gewonnen.
De Reinwardt Academie reikt deze aanmoedigingsprijs jaarlijks uit aan het afstudeeronderzoek waarin trends en innovatief denken binnen de erfgoedtheorie op de beste of meest aansprekende manier verwerkt zijn.
Marijke Eichelsheim onderzocht in haar scriptie de manier waarop het muzikaal erfgoed van meesterpianist Youri Egorov toegankelijk gemaakt kan worden voor een breder publiek. De jury noemt de scriptie van Marijke Eichelsheim ‘een met passie geschreven innovatief werk over de omgang met muzikaal erfgoed, waarin alle criteria van de Van Menschprijs mooi en organisch samenkomen. Marijke reflecteert in haar scriptie onder andere op de vraag hoe je als erfgoedprofessional om moet gaan met een privépersoon en zijn of haar biografische erfgoed. Niet alleen is haar nadenken over muzikaal erfgoed vernieuwend, ook heeft Marijke de dilemma’s van onderzoek doen en de reflectie daarop helder weergegeven.’
De Pieter Jan Abraham van Menschprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge erfgoedprofessionals die jaarlijks door de Reinwardt Academie wordt uitgereikt. Tussen 1996 en 2010 ging de prijs door het leven als de Samuel von Quicchebergprijs, vernoemd naar de auteur van het eerste werk op het gebied van de theoretische museologie. Sinds 2011 draagt de prijs de naam van Peter van Mensch, de eerste lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. De jury bestond dit jaar uit dr. Hester Dibbits, lector Cultureel erfgoed, en Léontine Meijer-van Mensch, docent erfgoedtheorie en professionele ethiek.
In het eindexamenproject stond het muzikaal erfgoed van de overleden meesterpianist Youri Egorov (1954-1988) centraal. Youri Egorov was niet zomaar een pianist; hij was afkomstig uit Rusland waar hij zich met zijn homoseksuele geaardheid niet vrij voelde. Egorov herademde in Nederland, zowel op artistiek als persoonlijk vlak: in Amsterdam kon hij de Russische avant-gardemuziek uitvoeren en kon hij uitkomen voor zijn homoseksualiteit zonder de dreiging om opgepakt of gek verklaard te worden. Egorov ontwikkelde een succesvolle carrière en sloot veel nieuwe vriendschappen. Hij liet muzikaal erfgoed na dat bestaat uit onder andere foto’s, recensies, persoonlijke documenten en audiomateriaal. Muzikaal erfgoed kunnen we globaal definiëren als alle uitingen of sporen van muzikale activiteit van vroegere tijden tot heden, ongeacht genre of stijl. De Young Pianist Foundation uit Amsterdam beheert en beschermt het erfgoed van deze pianist.
(foto: Hester Dibbets, Marijke Eichelsheim en Léontine Meijer-van Mensch)
Geïnteresseerden kunnen Marijke Eichelsheim contacteren via e-mail: info[at]marijkemusicmanagement.nl
bron: persbericht