Het Alamire Digital Lab zal in Vaticaanstad muzikaal erfgoed digitaliseren.
Tussen de Biblioteca Apostolica Vaticana (Vaticaanstad) en de Alamire Foundation, Internationaal Centrum voor de Studie van de Muziek in de Lage Landen (Belgiƫ) is zopas een overeenkomst ondertekend. Het Alamire Digital Lab, een state-of-the-art mobiel laboratorium gespecialiseerd in de digitalisatie van muzikaal erfgoed, zal het corpus van muziekhandschriften dat zich bevindt in meerdere collecties van de Vaticaanse bibliotheek digitaliseren, beschrijven en bestuderen. Deze collecties bevatten topmanuscripten van de late veertiende tot de vroege zeventiende eeuw afkomstig uit de Cappella Sistina, Cappella Giulia en Santa Maria Maggiore.
Van november 2012 tot april 2013 zal de digitalisatie plaatsvinden (13.500 opnames) en zullen de prachtig verluchte manuscripten met polyfonie uit het atelier van Petrus Alamire minutieus worden geanalyseerd en voorzien van metadata. Op termijn zullen alle beelden raadpleegbaar zijn in de prestigieuze Vaticaanse bibliotheek zelf en worden opgenomen in IDEM, de Integrated Database for Early Music. In deze digitale databank worden naast beelden ook tal van deeldomeinen met betrekking tot de manuscripten opgenomen, beschreven en ontsloten.
Het Alamire Digital Lab en IDEM worden gerealiseerd met steun van de Hercules Stichting en de KU Leuven; het digitalisatieproject van de Vaticaanse topmanuscripten krijgt de steun van Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege en het Bijzonder Onderzoeksfonds van de KU Leuven. Het onderzoek en de valorisatie van de koorboeken van Petrus Alamire wordt ondersteund door het IWT/SBO -project 'New Perspectives on Polyphony'. Het project ontsluit zo een belangrijk deel van het muzikale en kunsthistorisch patrimonium uit de Lage Landen.
Afbeelding: Mechels Koorboek (Archief en Stadsbibliotheek, S.S., fol. 16v)