Niet alle muzikale topstukken zijn handschriften of drukken.
Even relevant zijn de bewaard gebleven muziekinstrumenten die getuigen van een al dan niet verdwenen muziekpraktijk. Een dergelijke traditionele praktijk vinden we bijvoorbeeld in de jacht op wild; hierin vormt de jachthoorn een belangrijk element.
In 2008 werd een in Antwerpen bewaarde jachthoorn aan de lijst met topstukken toegevoegd nadat Resonant het instrument in 2004 op een eerste 'Proeflijst muzikaal erfgoed 1100-1600' had geplaatst. Het maakt deel uit van de collectie muziekinstrumenten van de Stedelijke Musea Antwerpen en wordt bewaard in het Vleeshuis onder catalogusnummer AV 29.4.29.
Deze messing jachthoorn is moeilijk te dateren maar werd wellicht gebouwd in de 16de eeuw. Het hoorntype is zeer eenvoudig. Het bestaat uit een cilindervormige buis van 64cm, in de vorm van een halve cirkel, een vorm die zijn oorsprong kent in het gebruik van dierenhoorn als materiaal voor muziekinstrumenten. Daarom is de buis oorspronkelijk rond; later (zoals in dit exemplaar) werd ze zeshoekig.
Dit type hoorn is vooral bekend uit iconografische bronnen; van de eigenlijke instrumenten bleven wereldwijd slechts enkele exemplaren bewaard. Het Antwerps exemplaar, dat in relatief goede staat verkeert, vormt dus een belangrijke en zeldzame getuige van de jachttradities.