Europeana, de portaalsite voor Europees digitaal erfgoed, houdt een online tentoonstelling rond muziekinstrumenten.
In samenwerking met het MIMO- project (Musical Instruments Museums Online) werd een zestalige tentoonstelling aan het publiek voorgesteld.
De aankondiging belooft een samengaan van beeld- met geluidsmateriaal en een geraffineerde selectie van de meest fascinerende instrumenten, zowel op het vlak van ontwerp als van mogelijkheden, bizarre en experimentele instrumenten en instrumenten van celebreties zoals de synthesizer van ABBA en de gitaar van jazzicoon Django Reinhardt.
De tentoonstelling besteedt aandacht aan de rol van muziekinstrumenten in het dagelijks leven: wat hun functie was en is in religie, ceremonies en festiviteiten en hun gebruik door zowel klassieke virtuoos als popicoon.
Een greep uit het aanbod: een Picollo Viool (Museum für Musikinstrumente, Universiteit Leipzig), een snorhout (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren) en een vioolorgel (Geigenwerk) (MIM, Brussel)
Na de redelijk teleurstellende eerste online tentoonstelling die Europeana organiseerde rond Art Nouveau, neemt deze tentoonstelling hetzelfde concept over: enkele thema's met telkens enkele objecten en een woordje uitleg. Norman Rodger, de projectmanager van MIMO beschouwt het alvast als een mogelijke opstap naar een echt museumbezoek. Een visie op een online tentoonstelling als een op zichzelf waardevol gegeven, lijkt daardoor vaak veraf. Ondanks de grootte van het gehele Europeana project (zowel in aantal partners als in euro uitgedrukt) lijkt het steeds enkele passen achter op innoverende projecten zoals Google Art.
Maar deze tentoonstelling is slechts een voorsmaakje. Negen van de grootste muziekinstrumentenmusea van Europa (waarvan twee Belgische: het Muziekinstrumentenmuseum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) nemen deel aan het MIMO-project. Zij bezitten fascinerende collecties en herbergen vele experten. Ongetwijfeld spiegelt zich dit wanneer de resultaten van dit project op de MIMO-website verschijnen. Daar kunnen de collecties en kennis van deze instellingen in hun geheel gepresenteerd worden en kan men mensen inleiden in de intrigerende wereld van het muziekinstrument, letterlijk de plaats waar alle muziek ontstaat.
U kan de tentoonstelling hier bekijken.
Bron: Europeana nieuwsbrief