DigiGIDS@work & DigiGIDS@home
Hoe breng je orde aan in je digitale bestanden, je e-mail, je digitale foto’s, je mappen? Dat zijn enkele van de vragen waar de Digigidsen een antwoord op geven. De Digigidsen zijn handleidingen voor alle digitale bestanden. Hoewel ze niet specifiek voor erfgoed geschreven werden, zijn het zeer handige gidsen voor de digitale wereld. De Digigids komt in twee versies: een voor (kleine) organisaties (Digigids@work) en een voor thuisgebruik (Digigids@home).
Download DigiGids@work en DigiGIDS@home.
VerzekerDe Bewaring
VerzekerDe Bewaring is een online bundel brochures rond conservatie per type erfgoed. FARO, het steunpunt van de erfgoedsector, bracht in 2013 met de reeks ‘VerzekerDe Bewaring’ een aantal specialisten samen die per type erfgoed een praktijkgerichte brochure samenstelden rond conservatie van erfgoed (o.m. audio-visueel erfgoed, boeken, papier, textiel). De brochures werden sindsdien aangevuld en geüpdatet.
Cultureel Erfgoed Standaarden - CEST
Hoe pak je digitaal materiaal aan? Welke software kies je best? Lees het op de website van CEST!
CEST staat voor Cultureel Erfgoed Standaarden Toolbox. Op hun website vind je richtlijnen en internationale standaarden voor bijvoorbeeld de beschrijving en inventarisering van erfgoedobjecten. Je vindt er ook een overzicht van open source software die je kan gebruiken bij bijvoorbeeld de catalografie van erfgoed.
Er is ook uitgebreide lijst van publicaties (handleidingen, artikels en gevalstudies) rond alles wat met digitale objecten te maken heeft: digitalisering van erfgoed, online tonen van erfgoed, archiveren van websites en e-mail.
De website van CEST is een wiki en wordt geregeld geüpdatet en aangevuld.
DEN – Kenniscentrum Digitaal Erfgoed
DEN is het Nederlandse kenniscentrum rond digitaal erfgoed. Je vindt er praktijkvoorbeelden en richtlijnen voor auteursrechtenbeheer, beschrijving, presentatie, digitale duurzaamheid, ...
SCART – website audiovisueel erfgoed
SCART is een website over preservering van audiovisueel erfgoed. Met achtergrondartikels, interviews, praktijkvoorbeelden en richtlijnen. De website richt zich in de eerste plaats tot de professional (conservator, erfgoedwerker), maar bevat ook voor anderen interessant materiaal.