Hoe inventariseer je (muziek)kostuums?
Heel wat verenigingen bezitten een mooie kostuumcollectie en voor velen is het een uitdaging om ze in goede omstandigheden te bewaren en te beheren. Een belangrijke basis hiervoor is een inventaris. Een kostuumcollectie inventariseren is geen eenvoudige klus en vraagt veel engagement van een vereniging. Maar het is zijn werk ongetwijfeld waard.
In het ‘Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie’ delen de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Resonant, het Firmament en de Boliviaanse dans- en muziekvereniging Kantuta hun ervaringen. In 2015 sloegen deze organisaties de handen in elkaar voor een inventarisatieproject van de kostuumcollectie van Kantuta. Het doel? Het in kaart brengen en ontsluiten van hun collectie danskostuums. Zo kan Kantuta in de toekomst haar kostuumcollectie beter beheren en de betekenis ervan doorgeven aan een breed publiek.
Aangezien andere verenigingen met een kostuumcollectie met gelijkaardige problemen en obstakels kampen, bundelden de partners hun ervaringen en inzichten in een stappenplan voor inventarisatie. Zo hopen we andere verenigingen te inspireren en hen te overtuigen van het belang van een inventaris van hun kostuumcollectie.
Elke stap wordt uitvoerig toegelicht met tips en mogelijke valkuilen. Ter illustratie wordt telkens aangegeven hoe de dansvereniging Kantuta en haar partners de inventarisatie hebben aangepakt. Hoe fotografeer je een kostuum? Hoe omschrijf je een kostuumonderdeel? En welke methodes kan je gebruiken om te labelen? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het draaiboek.
Het draaiboek kan je downloaden via deze link. Daar vind je ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in het draaiboek.
Op Erfgoedplus, de erfgoeddatabank voor het erfgoed van Limburg en Vlaams-Brabant, kan je de collectie online bekijken.