De jazzcollectie van Juul Anthonissen is zo goed als verhuisd naar een gemeentelijk depot.

700 dozen, 17.000 lp's ...

Met de officiële overdracht van de collectie aan de gemeente Heist-op-den-Berg in september 2015 kon de verhuis van de collectie van Juul Anthonissen (1931-2008) beginnen. Juul Anthonissen was een autoriteit in de jazzwereld en is vooral bekend als programmator van de Hnita-Jazz Club die hij sinds 1955 uitbouwde tot een internationaal podium voor jazzartiesten.

De gemeente richtte voor de collectie een nieuwe depotruimte in om deze tijdelijk te herbergen. Onder coördinatie van Resonant werd de collectie overgebracht, wat trouwens geen eenvoudige klus was, gezien de omvang van de collectie en omdat het huis waarin de collectie zich bevind/bevond nog bewoond is.

Onder de 17.000 lp's ook Poolse jazz van Marianna WroblewskaOnder de 17.000 lp's ook Poolse jazz van Marianna WroblewskaTijdens negen verhuisdagen konden tot nog toe meer dan 700 dozen (!) vol erfgoed ingepakt en overgebracht worden. Een grote dank-je-wel gaat daarbij uit naar de erven en de meer dan 15 gelegenheidsverhuizers (vrijwilligers, medewerkers van de gemeente, erfgoedcel Kempens Karakter en Resonant).

Met de verhuis werd een overdrachtslijst opgemaakt, zodat er een eerste (ruw) overzicht bestaat van de inhoud van de collectie en het aantal items. Voorlopig – een aantal kleinere restjes moeten nog verhuisd – klokt de collectie af op meer dan 20 meter archief, documentatie, foto’s en affiches inclusief, 17.000 platen, een 500-tal 78-toerenplaten, ongeveer 2.500 audiocassettes, 1.200 videocassettes, 475 audiobanden (open reel), 4.800 cd's, ca. 900 boeken en 59 tijdschrifttitels (goed voor ca. 106 dozen). Minidiscs en videobanden (open reel) zijn nog onderweg.

Inventaris en toekomstperspectief

Dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid (in het kader van de ontwikkelingsgerichte cultureel-erfgoedprojecten) kon alvast gestart worden met het inventariseren van het archief, de documentatie, foto’s en affiches. De gemeente nam hiervoor begin juli een projectmedewerker in dienst, Karen Van Dijck.

Tot de doelstellingen van het project behoren onder meer de opmaak van een inventaris van de genoemde collectieonderdelen, het uitwerken van een huisreglement, de ontwikkeling van een gids rond onderzoeks- en valorisatiemogelijkheden en de opstart van een projectwebsite.

Een opmerkelijke biografie van de Belgische saxofonist Bobby JasparEen opmerkelijke biografie van de Belgische saxofonist Bobby JasparKaren wordt in haar werk ondersteund door een werkgroep van experten, bestaande uit Matthias Heyman (jazzonderzoeker en docent), Frederik Goossens (medewerker Jazzcentrum Vlaanderen, docent), Jan Dewilde (bibliothecaris Conservatorium Antwerpen), Leen van Dijck (directeur Letterenhuis), Jeroen Janssens (medewerker erfgoedcel Kempens Karakter) en Anja Gevaert (gemeentearchivaris Heist-op-den-Berg). Mariet Calsius, coördinator van Resonant, zit de werkgroep voor. Het project loopt nog tot eind mei 2017.

Ten slotte wordt er ook nagedacht over de toekomst van de andere collectieonderdelen. In functie daarvan kampeerden medewerkers van Resonant enkele dagen in de depots, op zoek naar bijkomende gegevens over de boeken, tijdschriften en audiovisuele dragers in de collectie. Op basis hiervan zullen we in overleg met de stuurgroep scenario’s ontwikkelen rond de verdere ontsluiting en valorisatie van de collectie.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn