Wie een opname wil beluisteren van een Belgische rockgroep van de jaren 60, 70 of 80 heeft vaak een bijna onmogelijke opdracht voor de boeg.

Oude hits verschijnen nogal eens op verzamelcd’s. Maar zelfs van bekende artiesten is het vaak vergeefs wachten op een heruitgave van het oude werk. Dan zit er verder niets anders op dan tweedehandssites, -zaken en -beurzen af te schuimen naar lp’s. Het platenlabel Starman Records tracht die nood te lenigen met heruitgaven van vergeten werk. 

Hun meest recente uitgaves zijn de lp Who Cares (1976) van Tjens Couter (een van de bands van Arno) en een compilatie van Berntholer (vooral bekend van de single My Suitor uit 1983). Waarmee al meteen de problematiek geschetst is, want ondanks het feit dat Arno al decennialang een nationaal monument is en ondanks het feit dat My Suitor een internationale (cult)hit was, waren deze platen moeilijk te vinden (zelfs al waren ze eerder al heruitgegeven).

Felix Huybrechts, de man achter Starman Records, ontfermde zich al over het oeuvre van Ferre Grignard en Derroll Adams en maakte compilaties van Belgische pop en rock onder de titel Belgian Vaults. Opmerkelijk is dat Huybrechts voor deze reeks gebruik heeft gemaakt van vinylplaten als bron. In die tijd werden de originele mastertapes na elke opname immers gewist en herbruikt. Als erfgoedwerker van de Belgische pop en rock voorziet Huybrechts zijn uitgave van de nodige informatieve hoesteksten. 

De vierde compilatie uit de reeks Belgian VaultsDe vierde compilatie uit de reeks Belgian Vaults

Huybrechts blijft de originele geluidsdragers zoveel mogelijk trouw: het grootste deel van de catalogus van Starman Records is op lp geperst, al zijn er ook cd’s te verkrijgen of wordt muziek als download aangeboden. Naast de heruitgaven, brengt Starman Records ook nieuw werk uit, eveneens op lp. 

Voor muziek die niet door Starman Records of andere maatschappijen wordt heruitgegeven, biedt de Openbare Bibliotheek Kortrijk een mogelijkheid. In tegenstelling tot de andere openbare instellingen, hebben zij hun vinylcollectie behouden en zelfs uitgebreid. Momenteel bezitten ze de grootste collectie met ruim 25.000 lp’s en 30.000 singles. Op aanvraag en mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan is (de uitgave mag bijvoorbeeld nooit op cd verschenen zijn), digitaliseren zij hun platen. 

Wie louter informatie zoekt over platen en singles kan terecht op het Muziekarchief. Het doel van Muziekarchief is om een inventaris te maken van alle muziek (uitgaven, heruitgaven, singles, lp’s, cd’s) uit Vlaanderen. 

Meer info: 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn