Op 24 april is het Erfgoeddag.

Het thema is dit jaar ‘rituelen’ wat volop mogelijkheden biedt om immaterieel erfgoed in de kijker te zetten. Er vinden honderden activiteiten plaats, verspreid over Vlaanderen en Brussel. En honderden organisaties en verenigingen (zeker niet alleen uit de erfgoedsector) zetten die dag hun deuren open om te tonen hoe zij omgaan met hun erfgoed. 

erfgoeddag rituelenerfgoeddag rituelen

Ook het muzikaal erfgoed is in ruime mate vertegenwoordigd. Resonant maakte een zo divers mogelijke selectie per provincie uit het aanbod. Of stel zelf je programma samen op de site: http://erfgoeddag.be.

Antwerpen

Een oud ritueel in een nieuw jasje. Vespers in het koorgestoelte

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Traditioneel is het koorgestoelte de zitplaats van het kapittel tijdens het koorgebed. Hier worden sinds een jaar opnieuw de vespers gebeden waarbij muziek en zang een prominente plaats krijgen.

Brugge

Rituele dans en muziek met en door vluchtelingen

De Patio vzw

In het opvangcentrum van het Rode Kruis kan u kennismaken met verschillende rituele dansen en muziek bij de belangrijke gebeurtenissen uit het leven. De hele dag lang zijn er muziek- en dansinitiaties. 

Gent

Music Maestro! De soundtrack van het studentenleven

Het Pand

Geen studenten zonder fanfare van honger en dorst. Ook het studentenleven is doorspekt met rituelen: de studentendoop, cantussen en fuiven. Feest, dans en zing enkele klassiekers uit het studentenrepertoire mee.

Houthalen-Helchteren

Van wieg tot dood: Turkse rituelen in een musical

Cultuurcentrum Casino

Ontdek de verschillende rituelen in de Turkse cultuur aan de hand van muziek en dans. Traditionele muziekinstrumenten en liederen begeleiden een choreografie die je meevoert naar de rituelen die horen bij de belangrijke momenten in een mensenleven. Jongeren laten zo zien hoe ze hun cultuur beleven en willen delen. 

Leuven

Hommages/Kurtag 90

Universiteitsbibliotheek

Tal van componisten schreven en schrijven hommages aan illustere voorgangers of bewonderde tijdgenoten. Dit muzikale ritueel van verbinding is als een spiegelvenster, waarin je zowel een andere muzikale wereld kan zien als het gelaat van de auteur. De Hongaarse componist Gyorgy Kurtag beheerste dit ritueel tot in de puntjes. Je ontdekt opmerkelijke hommages uit het meer en minder recente verleden.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn