Het internet biedt heel wat mogelijkheden om online audiovisueel materiaal te vinden.
Voor het (her)gebruik van materiaal dat niet tot het publiek domein behoort, moet men de auteursrechten naleven. Meer weten over auteursrechten? Zie het online Handboek Rechten Klaren (op de site van CEST); de website van Poppunt of bij de beheersvennootschap van auteursrechten.

Erfgoeddatabanken

Europeana Music

Europeana is de Europese erfgoeddatabank met materiaal uit musea, culturele instellingen en wetenschappelijke instellingen uit heel Europa. Europeana Music is een onderdeel van Europeana specifiek voor muzikaal erfgoed. Je vindt er onder meer duizenden online muziekopnames.

World Digital Library

World Digital Library selecteert erfgoed vanuit de hele wereld en biedt dit online aan. Je vindt er onder andere audiovisueel erfgoed. World Digital Library is een project van de Library of Congress en wordt gesteund door de UNESCO.

Regionale erfgoeddatabanken

Een heel aantal regionale erfgoeddatabanken biedt naast foto's ook audiovisueel materiaal aan. Bijvoorbeeld veldopnames van volksliederen: de collectie van folkloriste Lucy Gelber is bijvoorbeeld te vinden in de Erfgoedbank Waasland en de Erfgoedbank Noorderkempen. Een overzicht van de regionale erfgoeddatabanken vind je op de site van Heemkunde Vlaanderen.

Muziekcollecties

Sommige muziekcollecties bieden delen van hun audiovisueel erfgoed online aan.  

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn