Een tentoonstelling over 60 jaar Nederlandstalige liedjes uit de Lage Landen.

De tentoonstelling is een project van Pièce Montée en Historische Huizen in Gent en werd inhoudelijk onder meer begeleid door muziekjournalist Jan Delvaux. Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen is een belevingstentoonstelling met veel aandacht voor muziek en media, voor vormgeving en decor. Maar er is vooral veel muzikaal erfgoed uit de populaire muziek te zien: platen, affiches, merchandising, podiumoutfits, muziekinstrumenten, ... Hiervoor speurde Pièce Montée privéverzamelingen af van tal van muzikanten, fanclubs en erfgenamen.

Muzikaal erfgoed uit de populaire muziek komt vaak uit privécollectiesMuzikaal erfgoed uit de populaire muziek komt vaak uit privécollecties

Die speurtocht loonde, want de tentoonstelling is een visueel spektakel geworden dat tal van herinneringen oproept. Toch was het ook al snel duidelijk dat er bij het erfgoed uit deze (privé)verzamelingen een problematiek aanwezig was die de mogelijkheden van de curatoren oversteeg. Daarom was er van bij het begin contact met Resonant. Zo konden we de ervaringen van Pièce Montée en de expertise van Resonant (onder andere opgebouwd met het vooronderzoek rond populaire muziek) samenleggen. Die laten zich samenvatten als volgt: het erfgoed van de populaire muziek is immens, maar wordt versnipperd bewaard in tal van privécollecties. Er is nauwelijks toeleiding van dit erfgoed naar enige vorm van gecoördineerd beheer, laat staan een museum of cultureel archief. Veel interessant materiaal dreigt zo nog meer verspreid en verloren te gaan. Die bekommernis werd tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling meermaals geuit door diverse eigenaars/verzamelaars.

Zorgwekkend is dat zij de dienstverlening die de erfgoedsector hierrond aanbiedt, niet kennen. Veel verzamelaars of muzikanten uit de populaire muziek associëren hun collectie of archief niet met de wat museale term ‘erfgoed’. Jammer, want de sector kan hen wel degelijk de hulp bieden die er nodig is. Daarom werd gezamenlijk besloten om de bruikleengevers van Lang leve de muziek! persoonlijk op de hoogte te brengen van onze dienstverlening, inzonderheid die rond herbestemming, maar ook rond valorisatie of duurzame bewaring. In de hoop dat het grote enthousiasme dat telkens naar boven komt bij publieksactiviteiten met erfgoed van populaire muziek (tentoonstellingen, publicaties, tv- en radioprogramma’s) zich kan doorzetten in een dito erfgoedwerking.

Alle info op: https://langlevedemuziek.be

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn