Silentia Fracta (gebroken stiltes) is de titel van de online tentoonstelling over de muziekcollectie van het Tabularium.

Het Tabularium is de afdeling van de Universiteitsbibliotheek (KULeuven) met de kostbare werken. Die collectie telt een zestigtal handschriften met muziekfragmenten die dateren van de tiende tot de zestiende eeuw. Vaak zijn hiervan maar enkele bladzijden bewaard gebleven.

De online tentoonstelling belicht diverse thema’s van dit muzikaal erfgoed: de notatie van de muziek (hoefnagelschrift; kwadraatnotatie), de initialen en hun versiering, de diverse types gezangboeken en de liturgische context waarin ze gebruikt werden.

Deze tentoonstelling werd samengesteld door Lora-Elly Vannieuwenhuysen en Marly Sengers in het kader van hun stage aan het Tabularium van de Centrale Bibliotheek tijdens de masteropleiding Culturele Studies.

Detail uit een Graduale (?) (12de eeuw) (KULeuven, Centrale Bibliotheek, Ms. 1293)Detail uit een Graduale (?) (12de eeuw) (KULeuven, Centrale Bibliotheek, Ms. 1293)

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn