Een beschrijving van muzikaal erfgoed uit de oudste stad van België.

Medewerkers van Resonant en de Alamire Foundation stelden in 2004-2005 een inventaris op van het rijke middeleeuwse muzikale erfgoed van Tongeren en omgeving (tot ca. 1600). Het initiatief kwam van de Erfgoedcel van Tongeren en leidde tot een gedetailleerde beschrijving van de liturgische muziekhandschriften uit de O.-L.-V.-basiliek en van muziekfragmenten in het Stadsarchief Tongeren en het Rijksarchief Hasselt, onder meer ook afkomstig uit de kapittelkerk van Borgloon. Tot de blikvangers behoren onder andere twee evangelieboeken uit de 10de en 12de eeuw met zeer vroege muzieknotatie (zogenaamde ‘muzikale letters’), enkele fragmenten van chansons van Guillaume de Machaut en Johannes Ockeghem en een zeer vroeg voorbeeld van 15de-eeuwse partituurnotatie.

De resultaten van het onderzoek werden gebundeld in een mooi geïllustreerd boek dat net verschenen is onder de titel Cantus Tungrensis. Inventaris van het middeleeuws muzikaal erfgoed uit Tongeren en omgeving. Enkele teksten over de muzikale en historische context van de handschriften kaderen de wetenschappelijke inventaris in een breder geheel.

Het boek kost € 9 en is te koop bij de Erfgoedcel Tongeren.

P. MANNAERTS (ed.), Cantus Tungrensis. Inventaris van het middeleeuws muzikaal erfgoed in Tongeren en omgeving, Neerpelt, Alamire Muziekuitgeverij, 2006, 122 p.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn